Oatmeal cookies with dried cherries and walnuts

Скролнете надолу за българската рецепта (:

Moving and applying for new jobs has been taking a lot of my time lately, but hey, who doesn’t have time for cookies? I’ve made these oatmeal cookies with dried cherries and walnuts at least 3-4 times already and as (almost) always with cookies, you can substitute ingredients according to your taste!

They taste even better than they look, soft and moist, they will surprise you with their rich caramel taste.  Try them out!

oatmeal-cookiesThe recipe was adapted from here and here.

Ingredients:

115 g butter (softened)
140 g sugar
1 large egg
1/2 teaspoon vanilla extract
100 g flour
1/2 teaspoon baking soda
1/2 teaspoon ground cinnamon
pinch of salt
120 g oats
50 g dried cherries (or other dried fruits of your choice)
50 g chopped walnuts
30 g dark chocolate

oatmeal-cherry

Instructions:

In a big bowl, cream together the butter, sugar, egg, and vanilla extract until smooth. In a separate bowl, mix the flour, baking soda, cinnamon, and salt. Add them to the butter/sugar mixture. Stir in the oats, dried cherries, walnuts, and chopped chocolate.

Chill the dough for 30 minutes in the fridge or 15 minutes in the freezer. That way, you make sure that the cookies are fluffier at the end. Bake in a preheated oven to 180°C. When you scoop the cookies onto the baking sheets (lined with baking paper), make sure they have 4-5 cm distance between each other. Normally I just bake them in two baking sheets to make sure they won’t be too close and stick. The cookies take to 10-12 minutes baking, depending on the oven, but no more! Be careful not to overbake them.

Enjoy! (:

DSC02528a

Овесени бисквити със сушени череши и орехи

Местенето и търсенето на нова работа ми отнемат доста време напоследък. Въпреки това, винаги имам време за едни бисквитки! Вече правя тези овесени бисквитки със сушени череши и орехи за 3-ти или 4-ти път и както (почти) винаги, и тези бисквитки позволяват заместване на продукти, според вкуса Ви!

Още по-вкусни са отколкото изглеждат! Меки и сочни, ще Ви изненадат с богатия си карамелен вкус. Опитайте ги!

Необходими продукти:

115 г меко масло
140 г захар
1/2 чаена лъжица ванилия
1 яйце
100 г брашно
1/2 чаена лъжица сода
1/2 чаена лъжица канела
щипка сол
120 г фини овесени ядки
50 г сушени череши (или друг сушен плод по избор)
50 г наситнени орехи
30 г шоколад

DSC02538а

Начин на приготвяне:

В голяма купа разбийте маслото, захарта, яйцето и ванилията до пухкав бял крем. В друга купа смесете брашното, овесените ядки, содата, солта и канелата. Прибавете ги към яйчената смес и разбъркайте добре. Добавете сушените череши и предварително наситнените орехи и шоколад. Разбъркайте.

DSC02548а

Оставете тестото в хладилника за 30 минути, или във фризера за 15, преди да изпечете бисквитите. По този начин, те ще станат по-вкусни и пухкави.
Купата се покрива с фолио и се прибира в хладилник за около 30-40 минути,

Загрейте фурната на 180°C и покриите две тави с хартия за печене. С помощта на лъжичка или с ръце оформете малки топчета, редейки ги на разстояние от около 4-5 см едно от друго (тъй като бисквитите се надуват и могат да залепнат една за друга).

Насладете се! (:

 

 

Leave a comment